Τρίτη 23 Μαρτίου 2010

ΚΑΤΑΣΤΟΛΗ ΣΜΗΝΟΥΡΓΙΑΣ

Δύο είναι οι τρόποι καταστολείς μιας σμηνουργίας μελισσιού. Ο πρώτος και ασφαλέστερος είναι η γνωστή μέθοδος Ντεμαρί και ο δεύτερος και πιο πρακτικός αλλά όχι τόσο ασφαλής, γνωστός σε όλους τους παλαιούς Έλληνες μελισσοκόμους είναι η καταστροφή των βασιλικών κελιών. Και οι δύο είναι μέθοδοι καταστολείς που λαμβάνουν χώρα κατά το τελευταίο στάδιο πριν την σμηνουργία. Καλό είναι να μην φτάνουμε σε αυτό το στάδιο αλλά να προγραμματίζουμε και να κάνουμε τις κινήσεις μας στην σκακιέρα του μελισσοκομείου μας, πάντα με σκέψη για ασφαλή μελισσοκομία εκ των προτέρων.    
  1η Μέθοδος- Μέθοδος Ντεμαρί      
Όταν διαπιστώσουμε, κατά την επιθεώρηση σε ένα πολυπληθές μελίσσι, πως υπάρχουν κελιά και συντρέχουν λόγοι σμηνουργίας τότε καταστρέφουμε όλα τα κελιά, αφήνουμε στην γονοφωλιά 1 πλαίσιο με ανοικτό γόνο και την βασίλισσα, τοποθετούμε κτισμένες κηρήθρες ή άκτιστα φύλλα, τοποθετούμε επίσης βασιλικό διάφραγμα και ανεβάζουμε στο πάτωμα όλα τα υπόλοιπα πλαίσια, μετά πάροδο 10 ημερών περίπου ελέγχουμε για κελιά στο πάτωμα, αν υπάρχουν τα καταστρέφουμε, ελέγχοντας πολύ καλά ένα – ένα όλα τα πλαίσια και αφού περάσει η κρίσιμη εποχή της σμηνουργίας αφαιρούμε το βασιλικό διάφραγμα. Αυτή είναι η γνωστή μέθοδος Ντεμαρί, πάντα πετυχαίνει τον σκοπό της. Μπορούμε να αφήσουμε στο πάτωμα δύο κελιά και για έξοδο να αφαιρέσουμε την σήτα από το πίσω παράθυρο του καπακιού, σε 25 ημέρες η νέα βασίλισσα θα αρχίσει να γεννά και μπορούμε έτσι να αυξήσουμε τα μελίσσια μας, αλλά και να παραμείνει η κυψέλη με δύο βασίλισσες που θα γενούν, μέχρι την πρώτη καλή νεκταροέκκριση που θα ενώσουμε το μελίσσι. Προσοχή! Κατά την ένωση αφαιρούμε την παλαιά βασίλισσα. Καλύτερη μέθοδος είναι όμως η εγκατάσταση γονιμοποιημένης βασίλισσας για να αρχίσει να γεννά αμέσως.    
2η Μέθοδος - Καταστροφή των βασιλικών κελιών    
  Ελέγχουμε με σχολαστικότητα κάθε πλαίσιο για την ανεύρεση κάθε βασιλικού κελιού και το χαλάμε, πριν σφραγιστή. Αν σφραγιστή τότε σε μερικές ώρες ή σε 2 ημέρες το πολύ το μελίσσι θα σμηνουργήσει. Θέλει μεγάλη προσοχή και καλό έλεγχο γιατί μπορεί να μας ξεφύγει κάποιο κελί πολύ εύκολα, ή θα το έχουν σκεπασμένο πολλές μέλισσες ή θα το περάσουμε για κελί κηφήνα ή κολλημένο πάνω στους ορθοστάτες και σε άλλα απίθανα μέρη που όταν τα βρίσκουμε μας κάνουν και γελάμε άλλά και τις θαυμάζουμε. Η μέθοδος αυτή δεν είναι τόσο σίγουρη όσο η προηγούμενη. Αλλά σε θέλει εκεί κάθε εβδομάδα (ανά 7 ημέρες) για λεπτομερή και σχολαστικό έλεγχο και καταστροφή κάθε μεγάλου ή μικρού βασιλικού κελιού, μέχρι να ξεπεραστεί η κρίσιμη περίοδος της σμηνουργίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου