Η φυσική τάση του πολλαπλασιασμού των μελισσιών που συντελείται κατά την άνοιξη προς το καλοκαίρι κάθε μελισσοκομικής χρονιάς, κάνει πολλούς μελισσοκόμους να χάνουν στην κυριολεξία τον ύπνο τους. Ανησυχούν μην χάσουν κάποια δυνατά τους μελίσσια ή δεν προλάβουν να τα ΄΄μαζέψουν΄΄ και τους φύγουν ή πιθανών να σκέφτονται πως και ο γείτονας μελισσοκόμος ίσως τους προλάβει και τους τα πάρει και τόσα άλλα. Το χάσιμο μερικών μελισσιών είναι κοστολόγιο για κάποιους που προγραμματίσανε και ελπίζουν την νέα χρονιά να πολλαπλασιάσουν τα δικά τους μελίσσια αλλά και σε μεγαλύτερη παραγωγή. Όμως πρέπει να γνωρίζουμε όλοι πως εδώ και εκατομμύρια χρόνια συμβαίνει αυτή η διαδικασία πολλαπλασιασμού των μελισσιών και δεν μπορούμε εμείς μέσα σε λίγα χρόνια να αλλάξουμε τα πάντα, έστω ακόμη και αν επέμβουμε γενετικά στο DNA των μελισσών. Σίγουρα αυτό θα πάρει καιρό γιατί ακόμη και σήμερα που μπορέσανε και κάνανε βασίλισσες με μειωμένη την τάση σμηνουργίας, αυτόματα μειώθηκε και η δυνατότητα για επιβίωση των μελισσιών αυτών γιατί μειώθηκε και η ικανότητα εκτροφής από το μελίσσι νέων βασιλισσών. Είναι πολλά τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι γενετιστές βιολόγοι, και ερευνητές επιστήμονες. Σίγουρα όμως αφού φτάσανε στην βρύση θα τα καταφέρουν ελπίζουμε…. να πιουν νερό.
Προληπτικά μέτρα
Για να μην τρέχουμε και αντιμετωπίζουμε κινδύνους ανεβαίνοντας σε δένδρα, τοίχους, στέγες, ταράτσες με μια γονοφωλιά ή ένα χαρτόκουτο αγκαλιά, αλλά και να μην σπαταλάμε πολύτιμο χρόνο ψάχνοντας σε ρεματιές, βράχους και λαγκάδια, προβαίνουμε σε κάποιες ενέργειες για να μειώσουμε αυτή την φυσική τάση των μελισσιών μας, για αύξηση…μετά διαιρέσεως. Τα μέτρα λοιπόν που πρέπει να λάβουμε εξηγούνται παρακάτω:
Αύξηση του εσωτερικού χώρου της κυψέλης
Ο γόνος σε 6-7-8 πλαίσια και ο πληθυσμός σε 10. Αφαιρούμε δυο πλαίσια γόνο και ενισχύουμε κάποια αδύνατά μελίσσια μας. Τοποθετούμε πάτωμα, ανεβάζοντας τα δύο πλαίσια με τον γόνο, στο μέσον του πατώματος και τα καλύπτουμε με κτισμένες κηρήθρες(η μία να έχει γύρη). Στην γονοφωλιά δίπλα από τον γόνο δεξιά και αριστερά του φύλλα για κτίσιμο. Το μελίσσι αμέσως θα ανακουφιστεί αφού θα ανεβούν στο πάτωμα για περιποίηση του γόνου οι νεαρές μέλισσες, δεν θα ταΐζεται επί πλέον η βασίλισσα, και οι μέλισσες ηλικίας 10-18 ημερών θα μαζευτούν στα άκρα για να κτίσουν τα φύλλα κεριού που βάλαμε σε αντικατάσταση αυτών που ανεβάσαμε στο πάτωμα. Η κυψέλη αυτή για κάμποσες ημέρες θα αναστείλει το πρόγραμμα της για σμηνουργία. Προσοχή! Ποτέ δεν τοποθετούμε ανάμεσα στα πλαίσια του γόνου άδεια φύλλα για κτίσιμο, κηρήθρες με μέλια ή ακόμη και άδειες κηρήθρες, λειτουργούν σαν διαχωριστικό και η βασίλισσα δεν μετακινείται σε ολόκληρη την κυψέλη, παρά απομονώνεται στην πλευρά που τυχαίνει να βρίσκεται.
Περιορισμός θερμοκρασίας
Πάνω στην κυψέλη μπορούμε να τοποθετήσουμε κομμένα κλαδιά με πυκνό φύλλωμα, ή να προσέξουμε να έχουμε ανοικτά τα παράθυρα των καπακιών από την πρόπολη που βάλανε οι μέλισσες το φθινόπωρο για να προφυλαχθούν από τους κρύους ανέμους του χειμώνα. Η πρόπολη φεύγει εύκολα αν με ένα φορητό φλόγιστρο την κάψουμε για μερικά δευτερόλεπτα. Για όσους έχουν παλαιές κυψέλες που δεν διαθέτουν καπάκια τύπου Αυστραλίας, καλό είναι να ανασηκώσουν το εσωτερικό καπάκι και να βάλουν ένα χαλικάκι να κυκλοφορεί καλύτερα ο αέρας μέσα στην κυψέλη. Κάποιοι οι οποίοι έχουν πολύ παλαιές κυψέλες καλό κάνει να βάψουν τα καπάκια με λευκό χρώμα ή ακόμη πιο οικονομικά να τις ασβεστώσουν. Πάντα έχουμε ανοικτές τις πόρτες της κυψέλης, βγάζουμε τις χειμωνιάτικες και κόβουμε τακτικά τα χόρτα που από τις συχνές βροχές μεγαλώνουν γρήγορα και φράζουν τις εισόδους, εμποδίζοντας τον αέρα να μπαίνει στην κυψέλη. Προσοχή! Μπορούμε να στηρίξουμε με δύο πέτρες μπροστά στην είσοδο της κυψέλης μια διπλωμένη εφημερίδα ή ένα περιοδικό (όπως στην φωτογραφία) για να εμποδίζει τα χόρτα για μεγάλο χρονικό διάστημα, να φράσσουν την είσοδο.
Βασίλισσες ενός έτους
Οι νέες βασίλισσες έχουν σημαντικό συγκριτικό πλεονέκτημα έναντι των παλαιών βασιλισσών, για τον απλό λόγω του ότι, παράγουν περισσότερη φερομόνη, ή έλλειψη της φερομόνης την άνοιξη σε ένα δυνατό δεκαρισμένο μελίσσι είναι βασική αιτία σμηνουργίας. Οι νεαρές βασίλισσες αν είναι φτιαγμένες Αύγουστο, τότε έχουμε καλό ξεχειμώνιασμα με γέννα μέχρι και τον Δεκέμβριο στα μεσόγεια μέρη και μέχρι τον Νοέμβριο στα πιο βόρεια και ορεινά. Τον Ιανουάριο είδη έχουν καλούς γόνους, αν έχουν ζαχαροζύμαρα, μέλια και γυρεόπιττες. Αυτές οι βασίλισσες δεν έχουν ακόμη την μεγάλη τάση σμηνουργίας την πρώτη άνοιξη της ζωής τους, αλλά πάντα πρέπει να έχουμε τον νου μας. Βέβαια το ψάξιμο δεν κάνει κακό, για να βρούμε ποιος βασιλισσοτρόφος έχει τις βασίλισσες που σμηνουργούν λιγότερο. Η έρευνα αγοράς είναι συμφέρουσα για όποιον την κάνει, αλλά διαφέρει για τον κάθε μελισσοκόμο και αυτό γιατί ο καθένας μας βάζει διαφορετικά στάνταρ στην δική του έρευνα. Προσοχή! Στην Ελλάδα έχουμε καλούς επιστήμονες βασιλισσοτρόφους, με καλό γεννητικό υλικό και εξαγωγές κάθε χρόνο σε πολλά ευρωπαϊκά κράτη, κράτη που έχουν γράψει ιστορία στην παγκόσμια μελισσοκομία, γιατί να μην τους εμπιστευόμαστε και οι Έλληνες μελισσοκόμοι; Μήπως εμείς είμαστε οι χαμένοι;
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου