Δευτέρα 2 Δεκεμβρίου 2013

ΔΩΡΑ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ -ΜΑΝΙΤΑΡΙΑ

Πριν μερικές μέρες επισκέφτηκα τα παρθένα δάση της Ορεινής Ναυπακτίας. Πανέμορφα δάση από έλατα βελανιδιές καστανιές και πολλά άλλα φυτά. Μαγεία χρωμάτων μεταξύ των φυλλοβόλων και των ελάτων , με τα πρώτα να παίρνουν τις αποχρώσεις του καφέ και τα δεύτερα καταπράσινα.


Σε μια περιήγηση στο δάσος ανακάλυψα τα ακόλουθα μανιτάρια και δυστυχώς δεν τα γνωρίζω. Έτσι αρκέστηκα να τα θαυμάζω και  τα φωτογράφισα μέσα στην βροχή και για αυτό γυαλίζουν.

Νεοεξερχόμενο από το χώμα
Διάμετρο περίπου 10-12 εκ.  με έντονο χρώμα
Διάμετρο 3-4 εκ.  στο χρώμα που φαίνονται.


Διάμετρο περίπου 20-22 εκ. καφετί στο επάνω μέρος και υποκίτρινο από κάτω.
Αυτό το έκοψα και το μετέφερα στο χωριό μήπως το γνωρίζει κανείς, αλλά μάταια.  Ήταν περίπου 750gr και λυπήθηκα που πήγε "άδοξα" 


 Μήπως υπάρχει κανείς που γνωρίζει τα μανιτάρια για να μας μεταφέρει τις γνώσεις του, ώστε να τα γευτούμε κιόλας;




6 σχόλια:

  1. Για ρίξε μιά ματιά στο site
    http://floracytherea.blogspot.gr/
    Θα βρεις οπωσδήποτε τις πληροφορίες που θέλεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Σ΄ ευχαριστώ Φώτη! Θα το κοιτάξω αμέσως.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. καλησπερα λεγομαι μανωλης 37 χρωνων απο χανια.μαζευω καθε χρονο μανιταρια πανω απο 20 χρονια.απο τα παραπανω μανιταρια ενα μονο βγαινει και στην περιοχη μου,ειναι αυτο το καφε απο επανω και κιτρινο απο κατω.στα μερη μου το λεμε σφουγγαριτη,γιατι οπως θα ειδες και εσυ η κατω κιτρινη πλευρα ειναι σαν σφουγγαρι.ειναι πολυ νοστιμο ειτε τηγανητο ειτε κοκκινιστο με κρεας.βεβαια το οτι σαν ειδος ειναι βρωσιμο δεν φτανει να το κοψουμαι και να το φαμε.σημασια εχει και απο που θα το κοψουμαι...πολες φορες ενα βρωσιμο μανιταρι ανα γυρο του εχει σκουπιδια η π.χ. καποιο σκουριασμενο σιδερο με τις βροχες μπορει να απορωφησει καποιοα οξεα και να μας πειραξει αν το φαμε.δεν θα σκωτοσει ,αλλα ενα κοψιμο θα το παθουμαι.οι παλιοοι ελεγαν οτι αν δεις μανιτη που τον εχουν πανω τρυπησει-φαει γυμνοσαλιαγκες τοτε αυτος δεν φαρμακευει,και ετσι ειναι..αυτο ομως μονο δεν φτανει για να φαμε με ασφαλεια ενα μανιταρι γιαυτο προσοχη.καλες γιορτες


    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Σ΄ευχαριστώ πολύ Μανώλη για τις συμβουλές σου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Kαλησπέρα.Σήμερα έμαθα οτι γνώρισες τον κουνιάδο μου τον Άρη.Πάντως με πρώτη ευκαιρία θα βρεθούμε για καφέ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή