Τρίτη 30 Ιουνίου 2015

ΤΡΥΓΟΣ ΣΤΑ ΕΛΑΤΑ

Σαν ψέματα μου φαίνεται ότι φέτος τρυγήσαμε στα έλατα, με τις βροχοπτώσεις   και τα τερτίπια του καιρού. Την προηγούμενη Πέμπτη ξεκινήσαμε τον τρύγο και τον ολοκληρώσαμε το Σάββατο ( μεταξύ βροχής & κρύου). Ήταν από τους δυσκολότερους τρύγους που έχω κάνει, (λόγω του καιρού και λόγω κομμένου τένοντα στον δεξί ώμο) αφού σε μερικές περιπτώσεις ο πόνος από τα τσιμπήματα ήταν ανυπόφορος. Ευτυχώς  έδωσε ένα  χέρι βοηθείας και ένα  ο Βασίλης (ανιψιός), με αποτέλεσμα να τελειώσουμε ποιο σύντομα. 
Φτάνοντας στο χωριό πήγαμε κατευθείαν στα μελίσσια και μετά το κλασικό ανασήκωμα- ζύγισμα μερικών κυψελών κατάλαβα ότι την επομένη το πρωί μας περίμενε μία ευχάριστη έκπληξη. 

Την Πέμπτη το πρωί πήραμε ¨θέση μάχης¨ από νωρίς και γρήγορα καταλάβαμε ότι οι εικασίες μας ήταν πραγματικότητα. 
 Στη φωτογραφία η πρώτη κυψέλη έδωσε ένα πάτωμα και όπως φαίνεται στη δεύτερη κυψέλη μόλις βγήκαν τα  πρώτα πλαίσια από το τρίτο πάτωμα. Αυτό συνεχίστηκε σε όλο το κοπάδι που βρισκόταν σ΄αυτό το σημείο. Βέβαια μελίσσια που ήταν ποιο μικρά έδωσαν λιγότερα μέλια, αλλά ικανοποιητικά. 



 Μεγάλη  η χαρά, μεγάλη και η κούραση, οπότε  κανένα φρουτάκι και λίγο κρύο νεράκι στην σκιά της ολάνθιστης καστανιάς ήταν ότι το καλύτερο, για την περίσταση.


Ανθισμένες αιωνόβιες καστανιές !!!
Υπέροχο ελατοδάσος !!!!

Εκείνο που μου έκανε εντύπωση ήταν τα κουκουνάρια των ελάτων, αφού δεν έχω δει ποτέ άλλοτε τόσα πολλά.

 Μερικά έλατα έμοιαζαν με μανουάλια εκκλησίας.

             Η συνέχεια δόθηκε στο εργαστήριο, για  την  ολοκλήρωση της συγκομιδής, 
με την απολέπιση, 


το μελάκι ρέει άφθονο από το μελιτοεξαγωγέα

Έτσι έκλεισε ο πρώτος τρύγος των ελάτων και ευελπιστούμε να  αφήσει τα μελίσσια να δουλέψουν λίγες μέρες ακόμη και να πάμε για τον δεύτερο τρύγο "καθάρισμα", που σαφώς θα είναι πολύ κατώτερος του πρώτου.
Εύχομαι σε όλους καλά αποτελέσματα, με πολλά και ποιοτικά μέλια !!! 




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου