Δευτέρα 5 Σεπτεμβρίου 2011

ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΗΣ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΚΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ

Η μελισσοκομική χρονιά του 2011 τελείωσε. Μια χρονιά που ξεκίνησε από την αρχή της στραβά  (Φθινόπωρο του 2011 γεμάτο βροχές ) και εξελίχτηκε στραβά.Όπως λέει και το γνωμικό "η καλή μέρα από την αρχή φαίνεται" έτσι η Άνοιξη ενώ ξεκίνησε γεμάτη υποσχέσεις, τελικά οι πάμπολλες βροχές δεν έφεραν το ζητούμενο επιθυμητό αποτέλεσμα, αλλά έναν μέτριο τρύγο. 
Η μεταφορά στα έλατα άργησε να γίνει και ενώ ξεκίνησαν και αυτά "τρελά'', οι συνεχόμενες βροχές τα ξέπλυναν. Το αποτέλεσμα, άλλον  έναν μέτριο τρύγο. 
Στον κάμπο μετά από πολύ δουλειά στην λυγαριά , έμειναν εκεί, αφού οι συνεχόμενοι βοριάδες στέγνωναν κάθε σταγόνα από το νέκταρ που έκριναν τα τριφύλλια , βαμβάκια κ.α.. Το αποτέλεσμα, τι  άλλο, από  έναν μέτριο τρύγο αλλά με άριστο ανθόμελο. 
Όσο για πεύκο δύο δάση που είχε η περιοχή μας στην περιοχή του Αγίου Συμεών και της Γαυρολίμνης, αποτελούν παρελθόν αφού με τις πρόσφατες πυρκαγιές κάηκαν και τα δύο, πέρνωντας μαζί τους και αρκετές εκατοντάδες μελίσσια που είχαν είδη μεταφερθεί εκεί.
Έτσι η μεταφορά στα ρύκια του Αρακύνθου ήταν μονόδρομος (αφού ο ορεινός βάλτος φλεγόταν από άκρη σ΄άκρη) και μια πρόσφατη βροχούλα αναπτέρωσε τις ελπίδες για κάτι καλό, σε συνδυασμό με την έλλειψη  των σκούρκων από την περιοχή. 
Ταυτόχρονα έγινε και  θεραπεία για τη βαρρόα, η οποία βέβαια είναι επιβεβλημένη αυτή την εποχή για να ξαλαφρώσουν λίγο τα μελίσσια.
Η ίδια εικόνα για όλους τους μελισσοκόμους της περιοχής και για πολλούς χειρότερη δυστυχώς.
 Ελπίζω η νέα μελισσοκομική χρονιά να φέρει σε όλους υγεία στα μελισσάκια τους και πολλά πολλά μέλια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου