Δευτέρα 16 Μαΐου 2011

ΑΓΡΙΟΒΙΚΟΣ ή ΚΑΒΑΛΑΡΟΥ ή ΚΑΒΑΛΑΡΙΑ

Το Σαββατοκύριακο που μας πέρασε επισκεύτηκα τα μελίσσια μου τα οποία βρίσκονται σε άριστη κατάσταση με πάρα πολλούς γόνους αλλά από μέλια όχι τα αναμενόμενα. Τα περισσότερα είναι ασφράγιστα και με προβληματίζει έντονα η μεταφορά στα έλατα, αν τελικά δεν τρυγηθούν. Λόγω των πολλών βροχοπτώσεων φέτος η Άνοιξη παρατάθηκε και ένα υπέροχο αυτοφυές  μελισσοκομικό φυτό το οποίο φύεται σε χέρσα τμήματα γης είναι σε πλήρη ανθοφορία.Η επιστημονική του ονομασία είναι VICIA SP, ενώ στη  χώρα μας απαντάται με τα ονόματα του τίτλου.
Απαντάται σε όλη την Έλλαδα και είναι ένα ζιζάνιο που αναρριχάται  (λόγω του ανίσχυρου κορμού του) παντού και εκεί χρωστά και το όνομα ''καβαλαρού'' , αφού καπελώνει τα υπόλοιπά φυτά ανεβαίνοντας πάνω τους. Είναι πολύ ευαίσθητο στους παγετούς ενώ ευνόητε σε βροχερές χρονιές όπως η φετινή. Έτσι στην περιοχή μας, ενώ άλλες χρονιές τέτοια εποχή δεν υπήρχε ανθοφορία ,  φέτος έχουν καλυφθεί τα πάντα  από ένα πανέμορφο κόκκινο-μωβ πέπλο. 


Παράγει πολύ νέκταρ και είναι πολύ αγαπητό στις μέλισσες αφού το χτες άρχισαν να το δουλεύουν από της 07.40 ώρα με πολλές επισκέψεις αφού το κάθε φυτό μοιάζει με σμάρι  σμηνουργίας.
 Ελπίζουμε μόνο να σταματήσει η βροχή και να πάρουμε ότι απέμεινε από ανθοφορίες, μήπως και συμπληρώσουν κανένα μελάκι. 

  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου