Σάββατο 30 Απριλίου 2011

ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΚΥΨΕΛΩΝ


    Συνεχίζοντας την επεξεργασία  των νέων κυψελών, ολοκλήρωσα με την βαφή και το πέρασμα δύο  στρωμάτων ''MOBILAC'' της  ''XΡΩΤΕΧ'' . Το συγκεκριμένο χρώμα το εμπιστεύομαι διότι όταν στεγνώσει γίνετε πολύ σκληρό και δεν χαράζεται εύκολα. Προς αποφυγή παρεξηγήσεων, το γεγονός ότι εγώ χρησιμοποιώ το συγκεκριμένο χρώμα δεν αποτελεί θέσφατο και ούτε προτρέπω και κανέναν να ασπαστεί την γνώμη μου .
Κατόπιν έφτιαξα διάφορα χρωματιστά σχέδια για την αποφυγή της παραπλάνησης
και τοποθέτησα μεταλλικά πορτάκια . Συνέχεια είχαν τα ''κλειδιά''  και η τοποθέτησή τους με την βοήθεια ενός ''εργαλείου'' (που δημιούργησα ορμώμενος από κάτι παρόμοιο που χρησιμοποιούσαμε στην τοποθέτηση των κεραμιδιών, όπου εργαζόμουν πιτσιρικάς με έναν θείο και το ονόμαζε ''μορέλο''). 
Αποτελείται από ένα κομμάτι μεταλλικής γωνιάς 2Χ2 και μήκος (όσο ακριβώς είναι η κυψέλη μας). Στο κέντρο κολλάμε  ένα μεταλλικό κομμάτι 6Χ6. Στη συνέχεια αφού μετρήσουμε ακριβώς από μια παλιά κυψέλη μεταφέρουμε τις διαστάσεις στο νέο μας ''εργαλείο'' και με το τρυπάνι μας ανοίγουμε τρύπες. Το κάτω τρίγωνο είναι το κινητό μέρος του κλειδιού και το πάνω το ''άγκιστρο'' που μπαίνει στο καπάκι και τους ορόφους.   

Με τον τρόπο αυτό δεν χρειάζεται να μετράμε και το σημάδεμα είναι αστραπιαίο με την βοήθεια οποιουδήποτε  αιχμηρού αντικειμένου.
Κάτω τρίγωνο
Άνω τρίγωνο

Το εντύπωμα με αρκετά εμφανές 
και αφού τοποθετήσουμε πάνω του το ''κλειδί'' απλά βιδώνουμε με βίδες  40Χ25.


   
   Τα αποτελέσματα είναι πολύ γρήγορα και γλυτώνουνε πολύτιμο χρόνο για το μελισσοκομείο μας που μας χρειάζεται ποίο πού αυτή την εποχή.
Τόσο γρήγορα που την επόμενη κιόλας μέρα "φιλοξένησαν" τις νέες μου παραφυάδες με γονιμοποιήμενες βασίλισσες από τον φίλο  Ευάγγελο ΣΤΕΦΑΝΗ "ΑΓΡΙΑ ΜΕΛΙΣΣΑ" και αναμένω να τις δώ να εξελίσσονται.  

Καλή συνέχεια σε όλους.

5 σχόλια:

  1. Πολύ ωραίες οι κυψέλες σου Σταύρο αλλά και το "μορέλο" έξυπνο εργαλείο.Εύχομαι οι νέες κυψέλες σου να γεμίσουν γρήγορα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. καλησπερα..εστω κ αργα μπορεις να μου πεις ποια η διαδικασια βαψιματος απο την αρχη.βαζεις καποιο ασταρι πριν το χρωμα..ευχαριστω εκ των προτερων..

    ΑπάντησηΔιαγραφή