Τετάρτη 30 Μαρτίου 2011

ΚΑΨΟΥΛΙΑ ΣΤΑ ΤΕΛΑΡΑ

Πολλοί  μελισσοκόμοι θεωρούν τα καψούλια ως περιττή και φασαριόζικη δουλειά. Ως προς το δεύτερο σκέλος συμφωνώ απόλυτα, ως προς το πρώτο όμως, θεωρώ το καψουλάκι αρκετά χρήσιμο για το σωστό τέντωμα του σύρματος  και από την πρώτη μέρα έτσι φτιάχνω τα τελάρα μου.
 Προσπαθούσα όμως να βρω  έναν τρόπο που να απλουστεύσω και να συντομεύσω την τοποθέτησή τους. Έτσι κατέληξα στον κάτωθι τρόπο το (Τ).  Το ( Τ ) έχει εξωτερική διάμετρο ανάλογη με την εσωτερική διάμετρο του καψουλιού και προσπαθούμε να βρούμε το δυνατόν το ποιο  εφαρμοστό για να μην καβαλάνε τα καψούλια από την πίεση που ακούμε.

 Ανάλογα τον κατασκευαστή του πλαισίου διαφέρει και η διατομή  τρυπών, έτσι χρησιμοποίουμε και διαφορετικά διαμετρήματα καψουλιών και αναλογικά διαφορετικά ( Τ ). Συνήθως χρησιμοποιώ τις διαμέτρους 2.00 - 2.5 - 3.00 - 3.5 mm,  τα οποία προμηθεύωμε από καταστήματα εργαλείων και σιδερικών και δεν έχουν μεγάλο κόστος (3-5 €) , ενώ τα έχεις για μιά ζωή αφού δεν παθαίνουν τίποτα.
Στην χρήση τους είναι πανεύκολα αφού τα χειρίζεται με την ίδια ευκολία ένα παιδάκι και ένα ηλικιωμένο άτομο.

Αφού γεμίσουμε το (Τ)με καψούλια τοποθετημένα με το κεφάλι προς τα επάνω, βάζουμε την άκρη του (Τ) στην τρύπα του πλαισίου και απλά πιέζουμε προς τα κάτω. Αν η τρύπα δεν είναι καλά ανοιγμένη δεν μας απασχολεί γιατί την ανοίγει το (Τ). Η διατομή του καψουλιού όμως πρέπει να τέτοια, που να εφαρμόζει στην τρύπα και να μην έχει τζόγο γιατί θα πέσει μόλις γυρίσουμε το πλαίσιο (δηλαδή να μπαίνει σφιχτά).

Πλέκω δε, τα πλαίσια σε "καλαθάκια" των   (8) και σε κάθε πλευρά βλέπουμε (7Χ4) 28 τρύπες και αφού φτιάξω την μία πλευρά γυρίζω στην άλλη και έτσι δεν χάνουμε καθόλου χρόνο.

Αυτά που μένουν στο εσωτερικό τα συγκεντρώνω στο τέλος και με τον ίδιο τρόπο τα φτιάχνω και αυτά. Ελπίζω να σας βοήθησα και να σας απάλλαξα από έναν χρήσιμο μπελά αφού μπορούν να μας βοηθήσουν και άλλα μέλη της οικογένειας που μέχρι τώρα παρέμεναν θεατές. Τα μικρά παιδιά δε, ξετρελαίνονται γιατί   το βλέπουν σαν παιχνίδι  και αν μπει ανταγωνισμός και  κανένα δέλεαρ (π.χ. παγωτό) κάνουν θαύματα, ενώ ένας ηλικιωμένος περνά δημιουργικά τον χρόνο του, νιώθοντας ότι προσφέρει και αυτός .
Καλή επιτυχία!!!

3 σχόλια:

  1. Η πατέντα πολύ χρήσιμη αλλά η μουσική υπόκρουση ΕΞΑΙΣΙΑ !!!
    Θυμήθηκα εποχές που τραγουδούσαν ,δέν γκάριζαν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Συγχαρητηρια,η κυρια στην φωτο σε διαγωνισμο φωτογραφιας θα λαμβανε βραβειο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή