Τρίτη 15 Φεβρουαρίου 2011

ΒΡΑΣΤΗΡΑΣ ΚΥΨΕΛΩΝ

Ακολουθώντας της προσταγές της εξέλιξης σχεδίασα και ΄γω τον δικό μου βραστήρα. Το πρώτο μου πείραμα απέτυχε και με έβαλε σε σκέψη για να τον βελτιώσω. Έτσι  με την βοήθεια ενός καλού φίλου που  έχει τις τεχνικές γνώσεις και τα κατάλληλα εργαλεία υλοποιήσαμε στο εργαστήριό του το κάτωθι σχέδιο. Η λαμαρίνα που χρησιμοποιήσαμε  είναι  3mm για να μην καίγεται  από την φωτιά. Ως θερμαντικό μέσο χρησιμοποίησα ένα επαγγελματικό μάτι αερίου, το οποίο τοποθέτησα κάτω από το κενό τμήμα ( Π), έτσι ώστε η φωτιά να  θερμαίνει μεγαλύτερη επιφάνεια εξασφαλίζοντας πολύ γρήγορα την ζητούμενη θερμοκρασία κάνοντας έτσι και οικονομία  στην φιάλη. Επίσης δεν επηρεάζεται από  τον άνεμο (αφού αυτή η εργασία γίνεται σε εξωτερικό χώρο) γιατί η φλόγα εισχωρεί   στο (Π).
Σχέδιο  1

                                 Σχέδιο  2
Κατόπιν, είχε σειρά για συμβουλές, ο Σπύρος (ΕVINOSBEE), με τον οποίο τα είπαμε επιτέλους από κοντά. Πίνοντας έναν υπέροχο καφέ, κάτω από τον Χειμωνιάτικο ήλιο, στην παραλία της Ναυπάκτου αναλύσαμε κάθε θέμα που μας απασχολούσε. Πραγματικά είναι πολύ όμορφο να μοιράζεσαι τις γνώσεις και τις εμπειρίες σου με κάποιον άλλο (να είστε σίγουροι ότι πάντα μαθαίνουμε).
Στη συνέχεια στο αγαπητό Διονύση για νέο υλικό και γρήγορα στο εργαστήριο για τις απαραίτητες εργασίες. Κάθε φορά που αγοράζω καινούργιες κυψέλες δεν σας κρύβω, ότι νιώθω σαν παιδάκι που του έφεραν καινούργιο παιχνίδι. Υπέροχη ευωδιά από το φρέσκο ξύλο, υπέροχοι ήχοι από τα μεταλλικά κλειδιά και όλα μαζί  φτιάχνουν υπέροχα όνειρα και μεγάλες προσδοκίες για την νέα χρονιά.
Γρήγορα γρήγορα πυροσφράγιση,  έλεγχος για τυχόν σκισίματα και τρίψιμο όπου χρειάζεται.
 Αρχικά έκανα μια δοκιμή με μία κυψέλη για να δω αν καλύπτεται από το λινέλαιο και όλα είναι έτοιμα για την έναρξη της βάπτισης Η φωτιά ανάβει και μετά πάροδο λίγου χρόνου η θερμοκρασία ανεβαίνει και την σταθεροποιώ στους 120-125 βαθμούς Κελσίου.
 Επειδή όλα έγιναν πολύ γρήγορα, χρησιμοποίησα για την βύθιση των κυψελών δύο κομμάτια σίδερο
  Στην εικόνα διακρίνεται ένα κούφιο  σίδερο 16mm απ΄όπου περνά η βαλβίδα του θερμομέτρου για να προστατεύεται 
 Δεξιά και αριστερά του βραστήρα τοποθέτησα δύο κομμάτια πάνελ  (ρετάλια από την κατασκευή) όπου τοποθετούνται οι κυψέλες για να στραγγίζουν καθότι είναι πολλές (40 κυψέλες και 30 πατώματα). Μέσα στο λινέλαιο μένουν περί τα 7' λεπτά, σύμφωνα  με τα λεγόμενα του Σπύρου και είναι αρκετά για να εμποτιστούν, πράγμα το οποίο διαπίστωσα και ΄γω.
Βρασμένες κυψέλες στραγγίζουν ενώ έχουν πάρει το χαρακτηριστικό κιτρινωπό χρώμα
 Όπως προανέφερα στην αρχή,  είχα βάλει  μία κυψέλη δοκιμαστικά για να δω την στάθμη του λαδιού και στην συνέχεια στην άφησα να στραγγίζει . Κόντευα να τελειώσω την διαδικασία και αυτή ακόμη ξερνούσε λάδι, ενώ αυτές που έβραζαν μετά πάροδο 30΄λεπτών ελάχιστο λάδι έσταζε πλέον, έτσι την ξαναβάπτισα και αυτή.  Οι βρασμένες κυψέλες όπως προανέφερα μόλις βγαίνουν κάνουν έναν χαρακτηριστικό ήχο βρασμού και σιγά σιγά ατονεί, ενώ το λάδι που τις περιβάλει απορροφάτε από το ξύλο.
 Με την βοήθεια και την παρέα του Γιώργη  όλη η διαδικασία τελείωσε ανώδυνα.
Έτσι όπως καταλαβαίνεται οι βρασμένες κυψέλες στεγνώνουν πιο γρήγορα  και μπορούμε να τις βάψουμε  κερδίζοντας χρόνο.
 Η ίδια συσκευή μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για παραφίνη. Ως τόσο θα της κάνω ακόμα κάποιες μικρές βελτιώσεις σχετικά με την βύθιση των κυψελών και θα προσκομίσω   νέες φωτογραφίες.                 

9 σχόλια:

  1. Μπράβο πολύ καλή δουλειά ,ο βραστήρας τελικά είναι η καλύτερη λύση με πολύ καλά αποτελέσματα .
    Πόσο λάδι καταναλώνετε με αυτήν την διαδικασία και τι κόστος χρηματικό ( ας πούμε για 50 δυόροφες) ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Σας ευχαριστώ παιδιά. Τάκη για τις κυψέλες που λες δεν πρέπει να καταναλώνεις περισσότερο από 15 κg λινέλαιο ILOZA, ήτοι 38€ και τις τελειώνεις σε ένα απόγευμα με άριστα αποτελέσματα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Καλημερα ,αγαπητε φιλε,ο Ανθιμος με προλαβε......επειγοντος να κανεις καπακι απο την ιδια λαμαρινα,απαγορευεται σε κλειστο χωρο να δουλευεις.Εγω πηρα φωτια γιατι ο συνεργατης μου ειχε βαρυ κεφαλι και δεν ακουγε,μολις πηραμε φωτια ψαχναμε παμπερσ.....αδελφικος φιλος,αριστος μελισσοκομος στην Λαρισα,που χρονια εκανε αυτη τη δουλεια,φετος επαθε ζημια 10000 ευρω και εγκαυματα 3 βαθμου,δυο μηνες υπεφερε....

    Δεν ξερω για το λινελαιο που ειναι εσωτερικα στην κυψελη,να ρωτησεις τον Ανθιμο.
    Εγω χρησιμοποιω παραφινη και δεν τις βαφω για 3 χρονια ξανα στην παραφινη.Οι ΝεοΖηλανδοι μετα την παραφινη τις βαφουν,ολες οι εργασιες ειναι στην ύπαιθρο ,εαν βρω τις φωτο που ειδα θα σου πω.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. melichrysos.gr

    κοιτα τις φωτο στην Ν.Ζηλανδια
    και εγω χρησιμοποιω κουτι σαν το δικο σου,ο Θεος σας φιλαξε και δεν πηρατε φωτια,θα γινοταν κολαση....κοντα στο κουτι ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΤΙΠΟΤΑ ,συγχωραμε αλλα οταν ειδα την ζημια του αδελφικου μου φιλου,εβαλα τα κλαματα.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Βαγγέλη μου σε ευχαριστώ πάρα πολύ για τις χρησιμότατες συμβουλές σου. Καπάκι έχω αλλά δεν το χρησιμοποιούσα, εσύ εννοείς κατά την ώρα βρασμού να είναι κλειστό και αν ναι, πως θα εκτονώνονται οι ατμοί; Επίσης αυτές τις εργασίες τις κάνω εξωτερικά του κυρίως κτιρίου. Περιμένω τις απαντήσεις - συμβουλές σου και πάλι ευχαριστώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Καλημερα Σταυρο,το καπακι ειναι σε περιπτωση φωτιας,δεν πανικοβαλομαστε,ΔΕΝ ΡΙΧΝΟΥΜΕ ΝΕΡΟ, και σκεπαζουμε το καζανι.

    Εξω θα πει να φυγεις απο εκει που βλεπω,να πας εξω ,ειδες τους Ν.Ζηλανδους??? ο φιλος μου χρονια την εργασια αυτη την εκανε σε χωρο οπως τον δικο σου,φετος εγινε κολαση.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Σταύρο καλορίζικες και πάντα γεμάτες δυνατές μέλισσες και πολλά μέλια!!!
    Να δωθούν περισσότερες διευκρινήσεις για τυχόν ανάφλεξη μιλάμε για παραφίνη ή λινέλαιο και σε τί θερμοκρασία. Έχω δεί παραφίνη να αναφλέγετε είναι πολύ επικίνδυνη για το λινέλαιο στους 120 βαθμούς δεν υπάρχει κίνδυνος ανάφλεξης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Σπύρο και Βαγγέλη σας ευχαριστώ για όλα

    ΑπάντησηΔιαγραφή