Θέλοντας να απαλλαγώ από την εξάρτηση των φαρμάκων για την καταπολέμηση της βαρρόα αποφάσισα να κάνω χρήση της Θυμόλης. Η ιδιάζουσα περίπτωση της απόστασης δεν μου επιτρέπει να βρίσκομαι στα μελίσσια μου καθημερινά ώστε να τους βάζω σιρόπι, έτσι αναζητώ τρόπους για την χρήση της και καλώ όποιον συνάδελφο γνωρίζει να μου τους προτείνει.
α). Συνταγή για ζαχαροζύμαρο με θυμόλη ( δοσολογία, παρασκευή και εποχή τοποθέτησης του ζυμαριού).Γίνετε καταπολέμηση της βαρρόα και της Νοζεμίασης;
β).Υπάρχει τρόπος τοποθέτησης της θυμόλης στην κυψέλη χωρίς να απαιτείται η καθημερινή μου παρουσία;
γ). Ποια η αποτελεσματικότητα της Θυμόλης;
δ).Υπάρχουν συνάδελφοι που έχουν κάνει μακροχρόνια χρήση της και ποια τα αποτελέσματα;
Μπες στη σελιδα του Ανθιμου Σιγκουδη και κανε κλικ στις θεραπειες.
ΑπάντησηΔιαγραφήΕκει τα γραφει ολα.
Αγαπητέ Σταύρο έχοντας την ίδια αγωνία με σένα για τα φάρμακα έχω να σου πω τα έξης :
ΑπάντησηΔιαγραφήΑυτά μας είχε πει ο Κύριος Θρασυβούλου για την Θυμόλη "Η θυμόλη σαν θεραπευτική αγωγή; Η θυμόλη χρησιμοποιήθηκε στην Αυστραλία για να μην ξινίζει το σιρόπι εκεί λοιπόν που χρησιμοποιούσαν την θυμόλη είδαν ότι δεν υπάρχει νοζεμίαση σε πειράματα που έγιναν βρήκαν ότι η θυμόλη καταστρέφει και τα σπόρια της νοζεμίασης προτείνεται 1 γραμμάριο στα 15 λίτρα σιρόπι 1/1 . Η θυμόλη μένει αδιάλυτη στο νερό γιαυτό την διαλύουμε πρώτα σε λίγο οινόπνευμα όχι όμως περισσότερη θυμόλι από την αναλογία αυτή 2-3 κιλά σιρόπι σε ένα 10 μελίσσι είναι αρκετό.Κοντά στην ανθοφορία θα έχουμε επίδραση και στο μέλι θυμόλη πάνω από 650 θεωρήτε ξένη ουσία και υπάρχει πρόβλημα στο μέλι, στο σιρόπι δεν έχουμε τον περιορισμό που ισχύει για την εξάτμιση της θυμόλης στην κυψέλη ότι δηλαδή δεν πρέπει να έχουμε θερμοκρασίες πάνω από 30 βαθμούς."
Εγώ έχω να προσθέσω ότι έχω χρησιμοποιήσει σε σιρόπι την άνοιξη και σε ζυμάρι που βάζω το χειμώνα και περιέχει θυμόλη και σκόρδο το ζημάρι το αγοράζω από μια εταιρία που το φτιάχνει εδώ στο Ηράκλειο η Θυμόλη βοηθάει σίγουρα στη νοζεμίαση για την βαρρόα δεν είμαι και τόσο σίγουρος για τα αποτελέσματα της λένε ότι στειρώνει τα αρσενικά βαρρόα αλλά δεν έχω καταλάβει ακόμα πως γίνεται αυτό θέλει μεγάλη προσοχή η χρήση της στις μεγάλες θερμοκρασίες και δυστυχώς εδώ συνήθως έχουμε μεγάλες θερμοκρασίες συμπερασματικά θέλω να σου πω ότι για να μην βάλεις φάρμακα χρειάζεται μεγάλη προσπάθεια χάνεις χρόνο , χρήμα , και ψυχολογία χρειάζεται ένας συνδυασμός μεθόδων και τακτικής πρέπει να κάνεις τις κατάλληλες κινήσεις την κατάλληλη εποχή εγώ πειραματίζομαι τώρα με την χρήση γαλακτικού οξέως και έχω δει κάποια αποτελέσματα αλλά ακόμα δεν έχω καταλήξει σε αρκετά ασφαλή συμπεράσματα πιστεύω όμως ότι αξίζει τον κόπο να προσπαθούμε πάνω σε αυτό δηλαδή στην χρήση πιο ήπιων θεραπευτικών μέσων για τα μελίσσια μας.
Σταύρο γεια σου, είμαι ο Γιώργος (περης). Πρέπει να είπαμε στη συναντηση για θυμόλη νομίζω. Κάνω θυμόλη στο συρόπι 5 χρόνια, βαρρόα έχω ,ιδίως αύγουστο αρκετά, αλλά δεν έχω χάσει μελίσσι από βαρρόα. Επιδή τα έχω κι εγώ μακριά μου τα ταίζω κάθε εβδομάδα από2 λίτρα συρόπι 4-6 φορές, φθινόπωρο και νωρίς την άνοιξη. Η δοσολογία που χρησημοποιώ είναι: από διάλυμα 30 γραμ. θυμόλη κρυσταλική σε 150 ml κοινό οινόπνευμα, βάζω 2ml ανά λίτρο συροπιού.
ΑπάντησηΔιαγραφήΑυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
ΑπάντησηΔιαγραφήΣας ευχαριστώ όλους. Ψάχνω να βρω συνταγή ζυμαριού για να το βάλω στα μελίσσια Δεκέμβριο -Ιανουάριο.
ΑπάντησηΔιαγραφή