Παρασκευή 20 Αυγούστου 2010

ΤΡΟΦΕΣ ΜΕΛΙΣΣΩΝ


                                   ΤΡΟΦΕΣ
        Για να είναι το μελίσσι πάντα δυνατό, οι τροφές δεν πρέπει να λείπουν ποτέ μέσα από την κυψέλη του, είτε είναι μετά από τρύγο, ή ετοιμάζεται να ξεχειμωνιάσει, ή είναι αρχή της άνοιξης, θέλει να υπάρχουν μέλια τόσο στα στεφανώματα όσο και στις ακριανές κηρήθρες. Τότε όλο το μελίσσι λειτουργεί πολύ πιο καλά, αναπτύσσεται πιο γρήγορα και γίνεται πολυπληθέστερο αφού και η βασίλισσα κατά την συνεχή μετακίνηση της μέσα στην κυψέλη βλέπει τις τροφές, ταΐζεται καλά, νοιώθει σιγουριά και δεν σταματά να γεννά.
       Για τους ανωτέρω λόγους πρέπει να φτιάχνουμε μόνοι μας ζαχαροζύμαρα που είναι άριστα ποιοτικά και ποιο οικονομικά ακολουθώντας ορισμένες βασικές αρχές:
       -.Το μέλι πρέπει να είναι πάντα ανθέων και πάντα δικό μας (για την αποφυγή ασθενειών).
       -. Όλη η ζάχαρη να είναι αλεσμένη (άχνη). δεν αγοράζουμε άχνη εμπορίου γατί περιέχει άμυλο που είναι επικίνδυνο για της μέλισσες
       -.Σε όλες τις πίτες, βάζουμε φυσικό χυμό λεμονιού ή πορτοκαλιού - ακτινίδιο (4) ποτήρια νερού στα 100 κιλά ή 5 κιλά φυσικό χυμό λεμονιού εμπορίου στα 250 κιλά ζυμάρι.
       _.Μπορούμε να βάζουμε και εκχυλίσματα βοτάνων (χαμομήλι, τσάι , φασκόμηλο κ.α.)
          ΖΥΜΑΡΙΑ
Ζαχαροζύμαρο με μέλι
Για τροφοδοσία
-Μέλι σουσούρας, κουμαριάς ή οποιοδήποτε ανθόμελο  50 κιλά (Ζεσταμένο στους 45 βαθμούς περίπου)
-Ζάχαρη κρυσταλλική  (τριμμένη άχνη )200 κιλά.
-Χυμός πορτοκαλιού 1 ½ Lit.
Τρόπος παρασκευής Ρίχνουμε την άχνη στο ζυμωτήριο και κατόπιν ρίχνουμε το λεπτόρρευστο ζεσταμένο μέλι και αφήνουμε να ανακατευθούν μέχρι του σημείου να το πιάνουμε και να μην κολλάει στα χέρια μας. Αν εκτιμήσουμε ότι "παίρνει" λίγο νερό ας έχουμε μια κανάτα με χλιαρό νερό και να ρίχνουμε σιγά-σιγά μέχρι να επιτύχουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα.
Για ενίσχυση
Κατά την παρασκευή του μπορούμε να ενισχύσουμε το παραπάνω ζαχαροζύμαρο με ένα κιλό φρέσκιας δικής μας γύρης (πρωτεΐνη), καλά λειωμένης μέσα σε χλιαρό νερό (45 βαθμούς) την οποία την ρίχνουμε αντί νερού.
Συσκευασία Πάνω σε μια ζυγαριά τοποθετούμε πλαστικές σακούλες πάχους 14 μικρών (αντέχουν). Pίχνουμε κομμάτια ζύμης, ζυγίζουμε το περιεχόμενό τους να έχει την επιθυμητή ποσότητα( 2, 3 ή 4 κιλά) τις πλάθουμε με τα χέρια μας να φύγει ο αέρας από μέσα και με το θερμοκολλητικό μηχάνημα ή ένα συραπτικό τις σφραγίζουμε και τις αποθηκεύουμε στην αποθήκη μας.
Ζαχαροζύμαρο με σκόρδο.
Υλικά
-50 κιλά μέλι
-200 κιλά ζάχαρη
-9-10 κεφάλια καθαρισμένες σκελίδες σκόρδο,
-3-4 ποτήρια φυσικό χυμό πορτοκάλι
Τρόπος παρασκευής
Πρώτα λειώνουμε τις καθαρισμένες σκελίδες του σκόρδου στο μπλέντερ με 3-4 ποτήρια φρέσκου χυμού πορτοκαλιών. Κατόπιν το ρίχνουμε μέσα στο ζυμωτήριο που έχουμε και τα υπόλοιπα υλικά και το αφήνουμε να δουλέψει μέχρι να ομογενοποιηθεί. Το μείγμα που θα προκύψει το τοποθετούμε σε νάιλον σακούλες ανά 2-3 ή 4 κιλά, το αφήνουμε να «παγώσει» και κατόπιν κόβοντας την σακούλα στο κάτω μέρος την τοποθετούμε πάνω στους κηρηθροφορείς, μέσα στις κυψέλες του.
-Το ζαχαροζύμαρο αυτό δίνεται στα μελίσσια από τον Νοέμβριο μέχρι και τέλος Μαρτίου.
              ΓΥΡΕΟΠΙΤΕΣ:
       Η συνταγή για μια πολύ καλή και θρεπτική γυρεόπιττα εχει την παρακάτω σύνθεση :
                   -γύρη 2 κιλά δίκη μας,
                  -σογιάλευρο 5 κιλά με λίπος κάτω του 7%
                    (αλεσμένο)
                  -ζάχαρη 11 κιλά άχνη,
                  -μέλι 4 κιλά ρευστοποιημένο
.

     1. Ζεσταίνουμε 4 κιλά νερό ώσπου να γίνει χλιαρό, κατόπιν το ρίχνουμε σε μια πλαστική λεκάνη που έχουμε την γύρη. αναδεύουμε το μίγμα για 15-30 λεπτά μέχρι να διαλυθεί η γύρη. μετά προσθέτουμε το ρευστοποιημένο μέλι(45βαθμοι) και ενώ συνεχίζουμε να ανακατεύουμε το μίγμα προσθέτουμε το σογιάλευρο, την ζάχαρη άχνη και συνεχίζουμε να ζυμώνουμε μέχρι να αναμιχτούν καλά όλα τα υλικά που έχουμε μέσα στην λεκάνη.
     2. Το προϊόν που θα μας προκύψει, δεν πρέπει να είναι ούτε πολύ ρευστό ούτε και πολύ σκληρό, γι` αυτό κατά το τέλος του αλέσματος προσθέτουμε επιπλέον λίγο ζάχαρη αχνή η νερό, ούτος ώστε το ζυμάρι που κάναμε να αποκτήσει την σύσταση που θέλουμε για να μπορούν οι μέλισσες να το παίρνουν εύκολα.
    3. το σογιάλευρο που περιέχει λίπος μικρότερο του 3% και είναι χόνδρο- αλεσμένο (τροφή για κτηνοτροφία), έστω και ψιλοαλεσμένο, δεν κάνει(0,50λεπτα το κιλό).
    4. Προσοχή πρέπει να δείξουμε και στην αγορά της γύρης. εάν είναι του εμπορίου και είναι παλιάς σοδειάς πιθανόν να έχει χάσει τα συστατικά της. εύκολα επίσης μπορεί να μεταδώσει ασθένειες στο γόνο του μελισσιού μας όπως είναι η ασκοσφαίρωση και η αμερικανική σηψιγονία. εάν την πάρουμε από συνάδελφο μελισσοκόμο που ξέρουμε τα μελίσσια του είναι πιο ασφαλές. το σίγουρο πάντως είναι η γύρη να είναι δική μας, τότε είμαστε σίγουροι για την ποιότητα της. η γυρεόπιττα με φρέσκια γύρη ικανοποιεί τις ανάγκες του μελισσιού, είναι πλούσια σε βιταμίνες, αμινοξέα και αλλά ωφέλιμα συστατικά.
β. Απλή γυρεόπιτα:
    
Η γυρεόπιττα που περιγράφουμε παρακάτω, είναι πολύ απλή, παίρνεται από τις μέλισσες αμέσως και γίνεται από τον καθένα εύκολα.
    Σε μια λεκάνη που έχουμε 1,5 λίτρο χλιαρό νερό, προσθέτουμε σιγά-σιγά 4 κιλά φρέσκια γύρη. ανακατεύουμε για 20 περίπου λεπτά και αφού διαλυθεί καλά η γύρη, ρίχνουμε 7 κιλά ζάχαρη άχνη και συνεχίζουμε να ζυμώνουμε το μίγμα για αλλά 15 λεπτά. Το τελικό προϊόν που θα προκύψει το τοποθετούμε ανά  κιλό σε πλαστικές σακουλές και το αφήνουμε λίγο χρονικό διάστημα να καθίσει και να πάρει την φόρμα της σακούλας, μετά αφού το χαράξουμε με ένα κοφτερό μαχαίρι σε άσου πάχους λωρίδες(τετράγωνο η ρόμβο), κόβουμε  κομμάτια & αφαιρούμε το κάτω μέρος του πλαστικού καιι το τοποθετούμε πάνω στους κηρηθροφορείς,
γ. γυρεόπιτα με γύρη :
        υλικά:     -.γύρη φυσική φρέσκια (δικιά μας και μόνο ) 8  κιλά
                          -.σογιάλευρο 3% λίπος 22 κιλά
                         -.ζάχαρη     45 κιλά
                         -.μέλι (ή ισογλυκόζη) ρευστό 45-50 κελσίου  15
                           κιλά
                         -.χλιαρό νερό 45-50 κελσίου.
   Εκτέλεση:    
      Λιώνουμε την γύρη στο χλιαρό νερό όταν λιώσει την προσθέτουμε στο ρευστοποιημένο (στο μπέν μαρί) μέλι ή ισογλυκόζη ενώ δουλεύετε στο ζυμωτήριο ρίχνουμε εναλλάξ ποτέ σογιάλευρο πότε ζάχαρη ώστε να αποκτήσει υφή ούτε ρευστή ούτε σκληρή δεν πρέπει να κολλάει η πίτα στο χέρι μας κατόπιν την  τοποθετούμε σε σακουλές τον 300 γραμ.500 γραμ.                                                   
    Γυρεόπιτα με υποκατάστατο γύρης : 
    1) υλικά :          -.μαγιά μπύρας 5 κιλά
                            -.σογιάλευρο 3% λύπης 15 κιλά
        (65 κ)           -.ζάχαρη      25 κιλά
                            -.μέλι ή ισογλυκοζη ρευστά  10 κιλά
                            -.νερό χλιαρό 10 λίτρα

   

7 σχόλια:

  1. 100 κιλά άχνη και 50 κιλά μέλι = 470 € = 3€ και κάτι το κιλό

    Θα το κλείσουμε το μαγαζί συνάδελφε!
    16% μέλι είναι αρκετό. Όχι 2 προς 1.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αγαπητέ Θεοδόση συγγνώμη που σου απαντώ τώρα αλλά έλειπα λόγω διακοπών. Συμφωνώ με τα λεγόμενά σου αλλά αυτές τις συνταγές μου είπαν,αυτές χρησιμοποιώ ,αυτές γράφω. Σε ευχαριστώ για την διόρθωση. Θα την δοκιμάσω σύντομα την συνταγή σου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Θα ήθελα να σας ρωτήσω με τί μηχάνημα πρέπει να αλεστεί η σόγια για να πάρει την επιθυμητή μορφή (από ότι κατάλαβα πρέπει να γίνει σαν πούδρα). Υποθέτω ότι για το άλεσμά της χρησιμοποιείτε μύλο ζάχαρης??? Από ότι έχω δει οι εταιρείες μελισσοκομικών ειδών πουλανε σόγια σε κατάλληλη μορφη. Αυτή είναι πολύ ακριβότερη της χοντροκομμένης για κτηνοτροφική χρήση?? Τέλος ο μύλος ζάχαρης επειδή δεν γνωρίζω μετατρέπει την ζάχαρη σε άχνη? Σας ευχαριστώ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ζητώ συγγνώμη απ΄όλους γιατί τώρα διαπίστωσα ότι έγραψα βλακεία. Η ζάχαρη στο ΖΑΧΑΡΟΖΥΜΑΡΟ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ 200 κιλά. Κώστα ο μύλος της ζάχαρης κ.ανει την δουλεία

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ευχαριστώ για την απάντηση. Καλά μέλια να εχουμε!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Αγαπητε συνάδελφε ψάχνω ξερη μαγια μπύρας σε μορφή πούδρας. Αν έχεις κάποια πληροφορία για κάποιο συγκεκριμένο σημείο προμήθειας θα με βοηθούσες αρκετά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Αν δεν τόχετε μάθει το 2% άμυλο στην άχνη εμπορίου ΔΕΝ ενοχλεί τα μελίσσια...

    ΑπάντησηΔιαγραφή