Κατά την μεταφορά των μελισσιών μου στα έλατα παρατήρησα ένα δένδρο ανθησμένο το οποίο δεν γνωρίζω πως λέγετε. Τα άνθη του μοιάζουν με αυτά της καρυδιάς και έχουν έντονο άρωμα σαν το ρύκι. Εν το μεταξύ στα άνθη του γινόταν χαμός από μέλισσες. Έναν ντόπιο που ρώτησα μου το ονόμασε "μελιά", χωρίς να είναι σίγουρος. Σας επισυνάπτω φωτογραφίες:
Επίσης όπου φύεται υπάρχουν μεγάλες ομάδες από αυτά τα δένδρα και διακρίνονται μέσα στο δάσος από πολύ μακριά . Περιμένω με αγωνία τις πληροφορίες σας.
Σταύρο αυτό στο χωριό μου το λένε "αλογάκι"
ΑπάντησηΔιαγραφήΒέβαια είναι τοπική ονομασία.Σήμερα που θα πάω θα προσπαθήσω να μάθω κάτι περισσότερο.
Είναι όπως τα λές.Πολλές μέλισσες πάνω του και η μυρωδιά του γλυκιά σαν το ρείκι.
θράψο λέγεται και δίνει αρκετή γύρη κίτρινου χρώματος..στη βόρεια Ελλάδα είναι αρκετά κοινό, οι κυψελες μοιρίζουν έντνα θράψο τη περίοδο που ανθίζει..
ΑπάντησηΔιαγραφήΜελιά -μέλιγος -θράψο -θραψίνι -φράξος κλπ οι μέλισσες το προτιμούν πολύ.
ΑπάντησηΔιαγραφήΜελ'ια η αζεδαρ'αχιος (Melia Azedarach) Συγγενικό φυτό του δέντρου Neem (Azadirachta Indica) που βρίσκουμε σε Ινδία, Πακιστάν αλλά και Αιθιοπία, Ερυθραία κλπ.
ΑπάντησηΔιαγραφήΕκεί, εδώ και πολλά χρόνια φτιάχνουν από τους σπόρους και τα φύλλα παρασκευάσματα εναντίον πολλών εντόμων, σκουληκιών,αφιδων, σκαθαριών ακόμη και μυκήτων.
Από το βιβλιαράκιτουΓ.Παν'αγου¨φυτοπροστασ'ια χωρίς χημικά φυτοφάρμακα ¨ εκδ. ΑΓΡΟΤΙΚΗ τρ.Ελλ. 1997
fraksos einai exei poly meli
ΑπάντησηΔιαγραφήΝαι.Ο Θεοδόσης πιο πάνω δίνει αρκετά ονόματά της
ΑπάντησηΔιαγραφήMelia Azedarach - Μελία
Γένος: Fraxinus
Οικογένεια: Meliaceae
Πρόκειται για δέντρο με ιστορία ¨Από το ξύλο της Μελίας ήταν το ΔΟΡΥ του ΑΧΙΛΛΕΑ¨...
Σας ευχαριστώ όλους για τις πληροφορίες
ΑπάντησηΔιαγραφή¨Από το κόμμι της μελίας παράγεται το γνωστό σε όλους μας Μάννα, το οποίο χρησιμοποιούν οι άραβες για την παραγωγή ψωμιού. Ο δυνατός άνεμος μπορεί να παρασύρει το ξεραμένο κόμμι και να δημιουργήσει μια βροχή από Μάννα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΗ μελία που συναντάμε στην Ευρώπη είναι γνωστή ως Fraxinus excelsior. Στην Αμερική συναντάμε κυρίως την άσπρη ή Αμερικάνικη μελία που ονομάζεται Fraxinus americana, και τέλος η μελία που παράγει το μάννα, ονομάζεται Fraxinus ornus.¨
Σταύρο, αυτό ακριβώς το είδος είναι στις φωτο σου: Fraxinus ornus . Λάθος μου λοιπόν-και συμπαθειο από όλους.
Αγαπητέ royalgello,έχεις αναγάγει το θέμα σε Πανεπιστημιακή διατριβή . Σε ευχαριστώ πολύ
ΑπάντησηΔιαγραφήμελιαγος η φραξος μελισσοκομικο δεντρο που δινει αρκετο μελι συην ανθοφορια ,τοζουμι απο τα φυλατου και την φλουδατου ειναι φαρμακο για τα κοτοπουλα
ΑπάντησηΔιαγραφή