Παρασκευή 9 Απριλίου 2010

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΝΕΑΣ ΓΟΝΙΜΟΠΟΙΗΜΕΝΗΣ ΒΑΣΙΛΙΣΣΑΣ

Κατόπιν παράκλησης φίλων θα σας περιγράψω την τακτική που ακολουθώ για την εισαγωγή της γονιμοποιημένης βασίλισσας.
Παραλάμβανω τις βασίλισσες με courier πρωί πρωί και αφού ανοίξω την συσκευασία τους ρίχνω ελάχιστο νερό με την μορφή νέφους με την συσκευή που ψεκάζουν τα ρούχα. Κατόπιν τις τοποθετώ σε δροσερό, ήσυχο και σκιερό μέρος μέχρι να τις χρησιμοποιήσω. Στη συνέχεια κόβω τις παραφυάδες, οι οποίες την Άνοιξη πρέπει να είναι μικρές, δηλαδή τριών πλαισίων το πολύ.Ο λόγος είναι διότι η βασίλισσα από την οποία προέρχονται γεννά πολύ εντατικά πλέον, ενώ η νεοεισαχθείσα, λόγω το νεαρό της  ηλικίας της, στην αρχή γεννά λίγο με αποτέλεσμα  να μην γίνονται αποδεκτές και να τις σκοτώνουν. Επίσης οι παραφυάδες καλό είναι να μην κόβονται από μελίσσια που έχουν αρχίσει την δια δικασία σμηνουργίας (κατέβασαν βασ/κα κελιά).
Οι παραφυάδες στη συνέχεια μεταφέρονται 5- 6 χιλ. μακριά ανοίγονται οι πόρτες  και αφήνονται να ηρεμήσουν και να καταλάβουν την ορφάνια τους για τουλάχιστον 6 ώρες (συνήθως κόβονται το πρωί και η βασίλισσα μπαίνει το απόγευμα). Καπνίζουμε ελαφρά ,ανοίγουμε απαλά χωρίς θόρυβο  το καπάκι και τοποθετούμε το κλουβάκι  της βασίλισσας  στο κέντρο των πλαισίων και πάνω από τον γόνο με κλειστό το πορτάκι που ασφαλίζει το ζαχαροζύμαρο. Θεμιτό είναι να  βάλουμε και κάποιο ζαχαροζύμαρο (καλής ποιότητας ) για να βοηθήσουμε την μικρή παραφυάδα μας. Αμέσως θα το αγκαλιάσουν οι μελισσές και θα μεταφέρουν την φερομώνη της σιγά σιγά σε όλη την κυψέλη.
 Την επόμενη μέρα το απόγευμα καπνίζοντας ελαφρά και χωρίς να κάνουμε φασαρία ανοίγουμε την κυψέλη και κόβουμε το πορτάκι από το κλουβάκι με ένα ξυράφι και επανατοποθετούμε το κλουβάκι μέσα στην κυψέλη.
 Δεν ενοχλούμε για κανένα λόγο την παραφυάδα μας για τουλάχιστον 4 μέρες. Μετά την πάροδο  4 ημερών τουλάχιστον (εγώ αφήνω να περάσουν τουλάχιστον 6 ημέρες) και πάλι χωρίς θόρυβο και λίγο καπνό, επιθεωρούμε για να δούμε  αν γεννά η νέα  βασίλισσα. 
 Αν η βασίλισσα γεννά την τροφοδοτούμε με σιρόπι 1:1, αν δεν γεννά και ετοιμάζει βασ/κα κελιά μπορούμε να την αφήσουμε να βγάλει βασίλισσα διάσωσης (η οποίες όμως δεν είναι καλής ποιότητας) ή να την συνενώσουμε με κάποια άλλη παραφυάδα, αφού καταστρέψουμε  πρώτα τα  βασ/κα κελιά, με την μεθοδό της εφημερίδας. Καλή επιτυχία σε όλους.

2 σχόλια:

  1. Αγαπητέ Σταύρο γιατί δεν φτιάχνεις δικές σου βασίλισσες αντί να τις αγοράζεις? Οι βασίλισσες που έρχονται με το ταχυδρομείο έχουν και μέλισσες μέσα στα κλουβάκια ή μπορεί να είναι και μόνο η βασίλισσα , πόσες μέρες μπορεί να είναι η βασίλισσα στο ταχυδρομείο χωρίς πρόβλημα θα μπορούσαμε να πάρουμε βασίλισσες από το εξωτερικό ? γιατί ανοίγεις την επόμενη την κυψέλη και κόβεις το πορτάκι δεν είναι κομμένο είδη και το έχεις γεμίσει με ζυμάρι για να γίνει η ελευθέρωση της βασίλισσας σιγά σιγά μόλις οι μέλισσες φάνε το ζυμάρι?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Απαντώντας στον φίλο ΑLEX.
    1.Δεν φτιάχνω μόνος μου για τεχνικούς λόγους (διότι διαμένω μόνιμα στην Αθήνα και το μελισσοκομείο μου είναι στο Μεσολόγγι.
    2. Οιβασίλισσες συνοδεύονται πάντα από μέλισσες. Σε συνενόηση με τον βασιλοτρόφο (ΑΜΑΞΑΣ) αποστέλονται με courier (ACS) την προηγούμενη το βράδυ και τις παραλαμβάνω 08:00 το πρωί. Ο λόγος που ανέφερα επώνυμα βασιλοτρόφο και ταχυδ/κη εταιρεία είναι ότι έχουμε άριστη συνεργασία. Από ACS γνωρίζουν το φορτίο και δεν το πλακώνουν με βαριά αντικείμενα ούτε το κακομεταχειρίζονται και μόλις το παραλάβουν, βάζουν το δέμα ξεχωριστά σε δροσερό μέρος.
    3. Το πορτάκι δεν είναι κομμένο αλλά το ζυμάρι μπαίνει πριν την εισαγωγή της βασίλισσας.
    Το πορτάκι κοβεται την επόμενη για να συνηθήσουν την νέα βασίλισσα και να μην την σκοτώσουν (συνήθες φαινόμενο την Άνοιξη)

    ΑπάντησηΔιαγραφή